مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر تناژ تبرید
همان طور که میدانید چیلر نوعی سیستم سرمایشی است که با جذب کردن گرمای آب و یا هوا و یا سپس انتقال گرما به واحد خنک کننده باعث تعدیل و تنظیم دمای آب یا هوا میشود.چیلر دستگاهی است که آب را سرد میکند. یعنی آب وارد اوابراتور میشود و درون آن سرد میشود و توسط پمپ از آن خارج شده و به دستگاه هایی که نیاز به آب سرد دارند فرستاده میشود.چیلر علاوه بر خنک نگه داشتن محیط ساختمان تنظیم رطوبت هوا را بر عهده دارد.
مینی چیلر هم کارکردی مشابه چیلر دارد. این دستگاه ها فقط توسط کندانسور هوا را خنک میکند.در تنیجه این خنک کننده دیگر نیازی به برج خنک کن نیست .این چیلر های کوچک به طور کلی بسیار جمع و جور هستند و نیازی به موتورخانه ندارند و در اماکن مورد نیاز به سادگی نصب می شوند.
همانطور که گفته شد چیلر و مینی چیلر شباهت هایی با همدیگر دارند برای مثال چیلر و مینی چیلر هر دو دارای فرایند و سیکل مشابه هستند و هر دوی این سیستم های تبرید دارای یک کمپرسور، کندانسور و اوپراتور هستند که عملیات و کار مشابهی با یک دیگر صورت میدهد.و همینطور از موارد دیگری که میتوان به آن اشاره کرد در مورد چیلر و مینی چیلر ها عملیات منبسط کردن مایع مبرد خروجی کندانسور را از طريق یک نوع شیر انبساط است که انجام میدهند.
قابل توجه است که چیلر ها و مینی چیلر ها بهترین گزینه برای استفاده در دستگاه هایی هستند که به کنترل دقیق دما نیاز دارند.با تمام مواردی که گفته شد اما تفاوتهایی را میتوان برای این دو سیستم سرمایشی در نظر گرفت در ادامه این مقاله در دانفوس ایران به برخی از تفاوتهای چیلر مینی چیلر و تعمیر چیلر خواهیم پرداخت.
تفاوت چیلر و مینی چیلر از نظر اندازه (تناژ تبرید)
اولین و یکی از مهم ترین تفاوت های چیلر و مینی چیلر یا همان دستگاه خنک کننده خانگی در اندازه و ظرفیت آنها است توناژ این سیستم ها میزان خنک کاری آنها را نشان می دهد.مینی چیلر ها با ظرفیت و توان و تناژ های پایین برای خنک سازی فضاهای محدود تر و کوچک تری مثل ساختمان ها نسبت به چیلر استفاده می شود.
باید بدانید که مینی چیلر ها برای ظرفیت حداکثر ده تن تبرید و چیلر ها برای ظرفیت ده تن به بالا با قابلیت ای خنک کننده و فوق العاده استفاده میشود که می تواند فضای ساختمان های بزرگی را از جمله ساختمان های تجاری و اداری را خنک کند.
تفاوت چیلر و مینی چیلر از نظر نوع کمپرسور
نکته بسیار مهم و قابل توجهی که وجود دارد این است که در مینی چیلر ها به دلیل اینکه تناسب کمتری دارند از کمپرسورهای نوع اسکرال و در شرایط خاص آب و هوایی از جمله آب و هوای گرم و همینطور آب و هوا های مرطوب این نوع چیلرها از نوع پیستونی هستند.کمپرسورهای اسکرال از کم استهلاک ترین و پرکاربرد ترین و مفیدترین و مهمترین انواع کمپرسور ها هستند و از اهمیت بالایی برخوردارند و کاربردهای بسیار زیاد و پیوسته ای دارند.اگر بخواهیم به ویژگی های دیگر این کمپرسور اشاره کنیم ، این است که این کمپرسور های نوع اسکرال نسبت به انواع دیگر کمپرسور صدا و لرزش و هزینه بسیار کمتر و مناسب تری دارند.
از این کمپرسور برای مکانهای دارای حجم تراکم گاز زیاد استفاده می شود . در این کمپرسورها اتلاف انرژی بسیار کمتری اتفاق میافتد و به دلیل ساختار ساده تر و استفاده از قطعات بسیار کمتر دارای قابلیت اطمینان بسیار بالاتری هستند.مهم است بدانید چه گاز در این کمپرسورها به صورت دائمی و به صورت یکنواخت تخلیه می شود و به همین دلیل است که در مواقع استفاده لرزش و صدای کمتری تولید میکند .
و همینطور کمپرسور اسکرال دارای بازده بالا و طول عمر زیادی است اما در چیلرها از کمپرسور پیستونی و اسکرال و اسکرو و سانتریفیوژ استفاده می کنند که همه اینها باید با توجه به محیط و نوع کاربردی که برای چیلر تعیین شده است از قبل انتخاب شود و غیر از این صورت نباید انجام شود.
مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر قطعات
پس از توضیحات تفاوت مینی چیلر از نظر نوع کمپرسور و اندازه نوبت به توضیح مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر قطعات است.
با وجود این که به طور تقریبی تعداد بسیار زیادی از قطعات به کار گرفته شده در چیلر و مینی چیلر به همدیگر شباهت های زیادی دارند و در آنها مشترک هستند ولی باز هم تفاوت های بسیار زیادی را می توان در آنها یافت.
یکی از این تفاوت ها که میتوان به آن اشاره کرد در دو قطعه حیاتی پمپ آب سرد و منبع انبساط می باشد.
در چیلر این دو قطعه جدا از دستگاه های دیگر نصب می شوند در صورتی که مینی چیلر در خود نوعی سیستم جاسازی و سیستم نصب به صورت یک پک کامل را میسازد.
تفاوت چیلر و مینی چیلر از نظر نوع کندانسور
همان طور که خدمتتان گفته شد مینی چیلر ها اکثرا دارای کندانسور هوا خنک هستند . کندانسور مبدل حرارتی است برای تبدیل حالت ماده مبرد از گاز به مایع در سیکل های تبرید مورد استفاده قرار میگیرد.گاز گرم و و پر فشار خروجی از کمپرسور وارد لوله های کندانسور میشود و گرمای خودش را از دست میدهد و در آخر به مایع تبدیل میشود.
به وسیله ی فن خنک میشود ولی کندانسور چیلر ها میتواند هوا خنک و آب خنک باشد بطوری که توسط فن و یا اب برج خنک کننده، خنک کاری شود بنابراین میتوان گفت که مینی چیلر و چیلر تراکمی از نوع هوا خنک یعنی چیلر هوایی نیازی به برج خنک کننده ندارند و مصرف آب در آنها وجود ندارد.ولی چیلر تراکمی آب خنک یعنی چیلر آبی به برج خنک کننده و آب نیاز دارد.
مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر اتصال به هواساز و فن کویل
چیلر و مینی چیلر از نظر اتصال آنها یونیت های داخل ساختمان نیز مانند دیگر مواردی که گفته شد با همدیگر متفاوت هستند اما اگر به عنوان سیستم سرمایشی ساختمان استفاده شوند.
در کل هوای سرد و یا هوای گرم به دوروش در ساختمان ها توزیع می شود روش اول در آن یک دستگاه هواساز به صورت مرکزی نصب میشود و با کانال کشی در اتاق ها و ساختمان ها و سالن ها واحدهای مختلف یک ساختمان متصل میشود.
و برای روش دوم باید گفت که در هر اتاق سالن یا قسمتی از ساختمان یک فن کویل نصب میشود. آب سرد شده توسط شیره و یا توسط مینی چیلر ها و یا آبگرم توسط تکلیف ها با گرم کن ها یا بویلر با پمپ لوله های متعدد هواساز یا فن کویل ها ارسال می شود و در آنجا گردش در میآید تا فرد با دمیدن هوا اطراف لوله ها هوای فرد را در داخل ساختمان بتوانند به راحتی پخش کنند .
آیا مجموع قیمت چند میلی چیلر از یک چیلر مرکزی بیشتر است ؟
از عوامل مهم مقایسه سیستم های برودتی و تهویه مطبوع قیمت خرید دستگاه ها است که بسیار قابل توجه و مهم است.
مشهود است طبق بررسیها و تحقیقات هزینه تمام شده مینی چیلر ها مجموعاً نزدیک به دو برابر قیمت خرید چیلر مرکزی میباشد .از دیگر عوامل مهمی که در انتخاب بین سیستم های برودتی و تهویه مطبوع موثر است میزان هزینه مصرف برق آنها است.برق مصرفی دستگاه ها با توجه به کاتالوگ شرکت های سازنده به بقیه اعلام میشه که توسط آن میتوانند در برندهای مختلف تا حدودی و نیازهای متفاوت باشد که البته قابل چشم پوشی هم هست.