مقایسه چیلر آب خنک و هوا خنک
چیلر یک سیستم خنک کنننده هوا در صنعت محسوب می شود که در دو نوع آب خنک و هوا خنک وجود دارد. ما در دانفوس ایران قصد داریم این دو نوع سیستم را از لحاظ ساختار، هزینه نگهداری، قیمت، عملکرد و … با هم مقایسه کنیم و با ارائه این مقاله اطلاعات مفیدی را در اختیار شما بگذاریم پیشنهاد ما به شما این است که این مقاله را از دست ندهید و تا انتهای مقاله با همراه شوید.
تفاوت ساختار چیلر هوا خنک و آب خنک
از نظر ساختار این دو سیستم مشابه یکدیگر هستند در واقع در هر دو سیستم قطعات مشابهی همچون کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و کمپرسور بکار رفته است. اما اگرچه این دو سیستم مشابه یکدیگر هستند اما مهمترین تفاوتی که بین این دو سیستم وجود دارد این است که کندانسور یا با استفاده از هوا خنک می شود یا اینکه با استفاده از آب بنابراین اگر کندانسور با استفاده از آب خنک شود به آن چیلر تراکمی می گویند در این مدل سیستم پمپ آب و برج کننده باید موجود باشد. اما اگر کندانسور با استفاده از هوا یعنی فن دمنده هوا خنک شود به آن چیلر تراکمی می گویند که در این سیستم نیاز به برج خنک کننده و پمپ نیست.
مقایسه ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک و آب خنک
اگر بخواهیم چیلر هوا خنک و آب خنک را از نظر ابعاد و اندازه مقایسه کنیم باید به ابعاد و اندازه هر دو سیستم توجه داشته باشیم. به طور مسلم ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک در ظرفیت برودتی بیشتر از چیلر آب خنک می باشد. از دلایلی که ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک بزرگتر از چیلر آب خنک است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از دلایل بزرگ بودن ابعاد و اندازه چیلر هوایی نسبت به چیلر آب خنک این است که در چیلر هوایی، کندانسور هوایی برای عملکرد مناسب خود در تقطیر نیاز به سطح تبادل بیشتری نسبت به کندانسور آبی دارد.
دلیل دیگر بزرگ بودن ابعاد و اندازه چیلر هوایی نسبت به چیلر آب خنک این است که در چیلر هوا خنک برای تبادل حرارتی بین کندانسور و هوا از یک فن مناسب استفاده می شود. از طرفی ابعاد تابلو و کمپرسو نیز در چیلر هوا خنک بزرگتر از چیلر آب خنک است در واقع این قضیه به این دلیل است که تعداد زیادی از حفاظ برای کنترل فن ها در چیلر هوا خنک وجود دارد.
مقایسه مصرف برق چیلر هوا خنک و آب خنک
در شرایط محیط کاری چیلر آب خنک مصرف برق چیلر آب خنک 10 درصد کمتر از چیلر هوا خنک است از طرفی چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک راندمان کمتری دارد. در چیلر آب خنک اگرچه هزینه برق مصرفی کمتری دارد اما از طرفی هزینه مصرف آب و تعمیر و همچنین هزینه های نگهداری بیشتری نسبت به چیلر هوا خنک دارد که در ادامه به شرح این موارد به طور جداگانه می پردازیم.
مقایسه مصرف آب چیلر هوا خنک و آب خنک
با توجه به ساختار چیلر آب و عملکرد برج خنک کننده مقدار زیادی از آب در حین کار توسط فعالیت برج خنک کننده کم می شود به همین خاطر به آب بیشتری نیاز است تا قطعات بکار رفته در چیلر از جمله برج خنک کننده عملکرد درستی داشته باشد. اما چیلر هوا خنک سیستمی است که به آب نیاز ندارد در واقع هزینه مصرفی آب آن پایین است. در مناطقی که دسترسی به آب کمتری وجود دارد بهتر است از چیلر هوا خنک استفاده شود. بنابراین با توجه به ساختار چیلر هوا خنک که پمپ و برج خنک کننده رو ندارد به آب نیز نیاز ندارد در واقع تنها در زمان راه اندازی چیلر هوا خنک مقدار مشخصی از آب به همراه ضد یخ درون اواپراتور ریخته می شود و بعد از آن نیز این سیستم نیازی به آب ندارد.
مقایسه قیمت چیلر هوا خنک و آب خنک
اگرچه چیلر آب خنک دارای برج خنک کننده و پمپ است و به طور قطع باید هزینه این دو قطعه نیز به قیمت اصلی چیلر اضافه شود اما در چیلر هوا خنک از لوله های مسی و تعداد زیادی از فن در ابعاد بزرگتر استفاده شده است که موجب افزایش قیمت چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک می شود.
مقایسه هزینه نگهداری چیلر هوا خنک و آب خنک
چیلر هوا خنک به هزینه نگهداری کمتری نیاز دارد در این سیستم تنها باید پس از یک دوره زمانی تنها کویل های کندانسور را پاکسازی کرد در واقع عمل پاکسازی این قطعه از چیلر هم بیشتر در آب و هوای کثیف انجام می گیرد. پاکسازی این قطعه باید طوری انجام شود که هر گونه رسوب از آن پاک شود تا در صورت رسوب ایجاد شده بر روی آن راندمان کل سیستم پایین نیاید. اما در چیلر آب خنک با توجه به مصرف آب بیشتر قطعات نیاز به نگهداری بیشتری دارند که از طرفی هزینه نگهداری در این سیستم نیز به مراتب بالاتر می رود. علاوه بر آب ترکیبات شیمیایی نیز به چیلر آب خنک اضافه می شود که این ترکیبات شیمیایی از خوردگی و رسوب آب جلوگیری می کنند و از طرفی مانع از تبخیر زیاد آب در چیلر آب خنک می شوند. طبیعتا این سیستم هزینه نگهداری بالاتری دارد.
مقایسه طول عمر چیلر هوا خنک و آب خنک
چیلر آب خنک به علت دمای کندانس و فشار کاری پایین نسبت به چیلر هوا خنک طول عمر بالاتری در حدود 30 الی 40 سال دارد.در صورتی که در چیلر هوا خنک به علت رعایت اصول صحیح راهبری و نگهداری طول عمری در حدود 20 تا 30 سال دارد. اگرچه عواملی از قبیل نوع کمپرسور، طراحی بکار رفته در کندانسور و کاربری چیلر از جمله عواملی هستند که در طول عمر هر دو دستگاه تاثیر قابل توجهی دارند.
مقایسه راندمان و ضریب عملکرد چیلر هوا خنک و آب خنک
اگر بخواهیم از نظر راندمان کاری و ضریب عملکرد این دو سیستم را با هم مقایسه کنیم باید بیان کنیم که عملکرد چیلر هوا خنک تا حدی بستگی به درجه حرارت هوای محیط بیرون است که افزایش و کاهش حرارت هر دو در راندمان کاری چیلر هوا خنک تاثیر بسزایی دارد در صورتی که چیلر آب خنک به درجه حرارت محیط بیرون وابسته نیست و هیچ گونه تغییری در درجه حرارت در عملکرد چیلر آب خنک تاثیری ندارد. به این نکته دقت داشته باشید که در مناطقی که آب و هوای مرطوبی دارند نباید از چیلر آب خنک استفاده شود به این خاطر که راندمان کاری برج خنک کننده در این مناطق پایین می آید که در عملکرد چیلر آب خنک تاثیر منفی خواهد داشت.
چیلر مناسب برای دمای زیر صفر
چیلر آب خنک و هوا خنک هر دو برای دمای زیر صفر مناسب هستند اما برای دمای زیر صفر چیلر آب خنک مناسب تر است و دلیل این قضیه هم این است که در دمای صفر دمای پایین سابکول و کندانس موجب تولید سرمای بیشتری می کند. از چیلر آب خنک در دماهی صفر می توان در سرمایش صنایع شیمیایی، غذایی و دارویی اشاره کرد.
سخن پایانی
اگر چه چیلر هوا خنک با چیلر آب خنک از نظر بعضی از موارد از قبیل ساختار، عملکرد، قیمت، مصرف آب و برق تفاوت های اساسی با هم دارند اما انتخاب یک چیلر مناسب نیازمند مشخص کردن بودجه لازم، اقلیم مکان نصب، ابعاد و اندازه دستگاه، هزینه های نگهداری و صدا و لرزش دستگاه دارد که در زمان انتخاب چیلر مناسب باید همه این موارد توجه داشته باشید.