در پروژه های ساختمانی از چیلر های خنک کننده آب استفاده می شود بنابراین نیاز به خنک سازی کندانسور چیلر که با استفاده از برجهای خنککننده انجام می شود با احتمال گرفتگی کندانسور وجود دارد زیرا برج های خنک کننده آب جبرانی بالایی را مصرف میکنند و در مواقعی این آب بدون سختیگیری وارد مدار میشود و باعث گرفتگی و جمع شدن رسوب در کندانسور چیلر می گردد. اسید شویی چیلر و سرویس و نگهداری چیلر یکی از مهمترین اقداماتی است که باید انجام شود.
در مواردی که آب مدار سرمایش که مداری بسته است به وسیله آب، سختیگیری شده باشد و به صورت استاندارد پر نشده باشد نیاز به اسید شویی و آب پراتور چیلر مشاهده می شود. شستشوی چیلر به وسیله مواد شیمیایی، اسید شویی چیلر نام دارد.
هنگام تجمع رسوبات در چیلر انتقال حرارت در این مبدل کاهش می یابد و از کارایی آن کاسته میشود. انواع چیلرهای جذبی و تراکمی و سایر دیگر چیلرها از مبدل های حرارتی استفاده می کنند لذا نیاز به اسید شویی چیلر در همه انواع چیلر ها وجود دارد در این مقاله در مورد انواع اسید شویی چیلر های جذبی و تراکمی صحبت میکنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
انواع اسید شویی
- اسید شویی قبل از راه اندازی اولیه دستگاه
- اسید شویی برای سرویس دهی تعمیرات و نگهداری و برطرف کردن عیوب دستگاه
اسید شویی قبل از راه اندازی اولیه دستگاه
قبل از اینکه دستگاه را اندازی نمایید باید مدار سیستم را اسیدشویی کنید در مواقعی روغن، گریس، تراشههای فلز، پوسیدگی یا زنگ زدگی را در مدار سرمایش و گرمایش چیلر مشاهده می کنید. لذا بهتر است برای جلوگیری از آسیب مبرد های دستگاه و شیرهای کنترل مدار قبل از راه اندازی، دستگاه ها را اسید شویی نمایید.
اسید شویی چیلر جهت سرویس دهی و تعمیرات آن
اسید شویی برای از بین بردن رسوبات، زنگ زدگی، خوردگی و زیست توده های میکروبیولوژیکی مورد استفاده قرار میگیرد و شامل استفاده از مواد تمیز کننده همچون اسید و مواد خنثی کننده و مواد تخصصی تمیز کاری می باشد. چیلر ممکن است بعد از مدتی کار کردن متوقف شود و دچار اختلال گردد در این مواقع یکی از کارهایی که جهت برطرف کردن عیوب چیلر مورد استفاده قرار میگیرد اسیدشویی آن میباشد که با از بین بردن رسوبات کارایی چیلر را افزایش میدهد.
دو نکته مهم در اسید شویی چیلر
نکته مهم که در اسید شویی چیلر باید مورد توجه قرار بگیرد ایمنی و محیط زیستی در اسید شویی چیلر و همچنین انتخاب اسید مناسب برای شستشوی چیلر میباشد؛ در رابطه با مورد اول باید بگوییم که اسید شویی چیلر باید توسط متخصصین با تجربه انجام شود کار با اسید علاوه بر نیاز به رعایت الزامات ایمنی از جمله تجهیزات مناسب به تهویه مکانیکی نیاز دارد.
در انتها باید تمهیداتی در نظر گرفته شود که از اسید خروجی وارد سفره های زیرزمینی آب نگردد و با آلوده کردن آب مشکلات ثانویه به وجود نیاورد. متاسفانه در کشور ایران این موضوع رعایت نمیشود اما اشاره و گوشزد کردن آن مسئولیتی است که بر عهده همه ما می باشد. ورود اسید به سفره های آب زیرزمینی می تواند علاوه بر نابود کردن زیست بوم ها و محیط زیست جانوران و گیاهان به سلامتی انسان ها آسیب جدی وارد کنند.
مورد دوم انتخاب اسید مناسب برای شستشوی چیلر است. افراد هنگام شستشوی چیلر در انتخاب اسید مناسب سردرگم میشوند به همین دلیل حتماً توصیه میشود که شستشوی چیلر ها را به متخصصین با تجربه بسپارید. برای اسید شویی چیلر میتوانید از محلول های اسیدی هیدرولیک و اسید سولفامیک استفاده کنید. اسید هیدرولیک ۵ تا ۲۰ درصد میتوانند دی اکسید، آهن، رسوب، کلسیم کربنات، فسفات سیلیکات و سولفات را از بین ببرد.
نحوه اسید شویی چیلر
- برای اسید شویی چیلر ابتدا شیر های ورودی و خروجی چیلر را ببندید و دستگاه را کاملا ایزوله نمایید.
- بال ولو در پایین ترین نقطه چیلر نصب نمایید.
- شیر را ببندید تا از برگشته جریان آب جلوگیری کنید. اتصالات هوزینگ چرخش مدار را وصل نمایید و از پایین چیلر آن را پاک کنید و سیال از بالای چیلر سیرکوله میشود.
- هوزینگ باید در بالاترین قسمت چیلر نصب شود اگر خروجی لوله ها پایین تر است هوزینگ را بالاتر نصب کنید.
- چیلر را با آب پر کنید.
- تست هیدرواستاتیک انجام دهید با این کار مطمئن میشوید که مدار به درستی و بدون نشتی کار میکند.
- با خروج رسوبات نیاز به آب بیشتر میشود و باید آب بیشتری به مدار اضافه کنید.
- در هنگام عملیات شستشو حتماً شیر های ورودی و خروجی را چک کنید که کاملا بسته باشند.
- اسید را به مدار اضافه کنید و بر اساس جدول مربوط به آن زمان بدهید تا رسوبات را حل کند.
- کنترل ph مدار اهمیت بسیار زیادی دارد.
- سیستم را فلاش کنید.
- آب را به مدار اضافه کنید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه سیرکولاسیون را ادامه دهید.
- در مرحله آخر پریز را خاموش و اتصالات آن را جدا و چیلر را به مدار اصلی برگردانید.
نکته قابل توجه در نحوه اسید شویی چیلر این است که اگر میزان اسید و نوع اسید استفاده شده زیاد باشد میتواند به مدار ها و سایر دستگاه آسیب وارد کند لذا حتماً اسید شویی چیلر خود را به متخصصین با تجربه بسپارید.
از کجا بفهمیم که به اسید شویی چیلر نیاز است؟
در چیلرهای تراکمی بالا بودن فشار رانش، وجود حباب در شیشه، بالا بودن آمپر کمپرسور، عمل کردن کنترل فشار بالا، بالا رفتن دمای دهش و تغییر شکل روغن به دلیل داغ شدن، علائمی هستند که نشان می دهند چیلر به اسید شویی نیاز دارد.
در چیلرهای جذبی بالا رفتن دمای سینی آبزربر، بالا رفتن اختلاف دمای ورودی برج خنک کنند با آب خروجی، وجود لیتیوم بروماید از ابزربر و بالا رفتن هزینه ی مصرفی موتور نشاندن دهنده نیاز به اسید شویی چیلر است.
هر چند سال یکبار به اسید شویی نیاز است؟
با این وجود ممکن است این سوال مطرح شود که هرچند سال یکبار بهتر است که هر چند سال یکبار اسید شویی چیلر انجام شود. اگر دستگاه سختیگیر رزینی درست کار کنند به موقع احیا شود، یا اگر سختیگیر مغناطیسی دارد از کیفیت عملکرد آن مطمئن باشید حداقل سه سال می تواند برای شما بدون نیاز به اسید شویی کار کند.